Obszar I. Wykorzystanie i ochrona rolniczej przestrzeni produkcyjnej Polski z uwzględnieniem zasad WPR |
Zadanie |
Nazwa zadania |
Kierownik zadania
|
1.1 |
Ocena zmian w gospodarowaniu ziemią z uwzględnieniem uwarunkowań przyrodniczych, organizacyjno-ekonomicznych i procesów urbanizacyjnych oraz wskazanie działań prowadzących do racjonalnego wykorzystania rolniczej przestrzeni produkcyjnej więcej...
|
dr hab. Grzegorz Siebielec |
1.2 |
Ocena gleb użytkowanych rolniczo z uwzględnieniem prawidłowego funkcjonowania ekosystemów glebowych oraz wskazanie działań zapobiegających procesom degradacyjnym więcej...
|
dr Jacek Niedźwiecki |
1.3 |
Monitoring różnych parametrów środowiska glebowego dla właściwej oceny WPR więcej...
|
dr hab. Bożena Smreczak |
1.4 |
Ocena i kształtowanie bioróżnorodności środowiska glebowego oraz aktywności mikrobiologicznej gleb z uwzględnieniem różnych warunków siedliskowych i systemów gospodarowania więcej...
|
dr hab. Anna Gałązka |
1.5 |
Ocena możliwości i kierunków wykorzystania środowiska rolniczego Polski z uwzględnieniem koncepcji wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich, specyfiki obszarów problemowych oraz kierunków rozwoju infrastruktury więcej...
|
dr Jan Jadczyszyn |
1.6 |
Ocena wpływu rolnictwa na jakość wód oraz wspieranie działań mających na celu ochronę zasobów wodnych w Polsce więcej...
|
dr Tamara Jadczyszyn |
1.7 |
Opracowanie i doskonalenie metod oceny oraz prognozowania (modelowania) skutków środowiskowych i produkcyjno-ekonomicznych WPR i zmian klimatu więcej...
|
dr Robert Borek |
1.8 |
Analiza i ocena wpływu działań WPR na środowisko oraz strukturę, poziom, koncentrację i konkurencyjność produkcji rolniczej, uwzględnieniem zróżnicowania regionalnego rolnictwa i specyfiki różnych grup gospodarstw rolnych więcej...
|
prof. Mariusz Matyka
|
1.9 |
Opracowanie i doskonalenie metod oraz instrumentów przydatnych do kształtowania wpływu WPR na środowisko przyrodnicze więcej...
|
mgr Artur Łopatka |
Obszar II. Wspieranie postępu technologicznego i innowacyjności produkcji roślinnej w Polsce |
2.1 |
Analiza i ocena regionalnego zróżnicowania możliwości rozwoju różnych systemów i kierunków produkcji rolniczej oraz prognozowanie ich wpływu na środowisko z uwzględnieniem zasad WPR więcej...
|
dr hab. Jerzy Kopiński |
2.2 |
Wspieranie gospodarki nawozowej w Polsce i ocena jej skutków środowiskowych oraz doskonalenie systemów doradztwa nawozowego z uwzględnieniem stosowania produktów pofermentacyjnych z biogazowni więcej...
|
dr Agnieszka Rutkowska |
2.3 |
Ocena i wspieranie procesów wdrażania integrowanej produkcji i postępu technologicznego w produkcji roślinnej (zboża, rośliny pastewne, rośliny energetyczne) więcej...
|
prof.dr hab. Janusz Podleśny |
2.4 |
Ocena możliwości kształtowania poziomu i jakości produkcji roślinnej z uwzględnieniem przewidywanych zmian klimatu więcej...
|
dr hab. Jerzy Grabiński |
2.5 |
Wykorzystanie wyników badań naukowych i prac hodowlanych do doskonalenia odmian oraz technologii produkcji chmielu i tytoniu zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin więcej...
|
dr Urszula Skomra |
2.6 |
Analiza możliwości redukcji emisji gazów cieplarnianych, amoniaku oraz azotanów z rolnictwa w perspektywie do 2030 oraz do 2050 więcej...
|
dr Zuzanna Jarosz |
2.7 |
Analiza i doskonalenie metod przekazywania wyników badań naukowych do doradztwa i praktyki rolniczej oraz wspieranie działalności różnych typów gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych więcej...
|
dr Monika Kowalik |